Arbitrul telecom (ANCOM) a lansat oficial luni consultarea publica privind noile drepturi de utilizare a spectrului radio in perspectiva tehnologiilor 5G. HotNews.ro a prezentat anterior proiectul de consultare 5G care a fost realizat de o echipa numita de Adrian Dita, noul presedinte al ANCOM, echipa condusa de Bogdan Iana si Eduard Lovin, doi fosti directori executivi, care au organizat si licitatia 4G din 2012 care a adus statului venituri de aproape 700 milioane de euro. A doua zi dupa ce au finalizat proiectul de consultare publica, Dita le-a desfiintat posturile si le-a trimis preavize de concediere celor cei doi executivi.

  • Comunicatul transmis luni de ANCOM privind consultarea 5G

ANCOM a anuntat luni „lansarea consultarii publice privind necesitatea si oportunitatea organizarii unei proceduri de selectie competitive pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio in noile benzi de frecvente armonizate la nivel european pentru sisteme de comunicatii mobile terestre de banda larga, respectiv 694-790 MHz si 1452-1492 MHz, precum si in subbenzile de frecvente ramase neadjudecate in urma procedurilor de selectie anterioare, respectiv 791-796 MHz/832-837 MHz, 2530-2570 MHz/2650-2690 MHz, 3410-3420 MHz/3510-3520 MHz si 3450-3465 MHz/3550-3565 MHz.

Benzile care fac obiectul consultarii contribuie la asigurarea resurselor de spectru necesare pentru dezvoltarea eficienta a serviciilor de comunicatii in contextul avantului consumului de internet mobil, dar si la implementarea tehnologiilor de noua generatie, cunoscute sub denumirea de 5G sau IMT-2020.

ADVERTISING, inRead invented by Teads

Aceasta noua tehnologie de comunicatii va permite conectarea tuturor obiectelor inteligente pe care oamenii le vor folosi in viitor: orase inteligente, case care se vor administra singure, masini autonome, servicii publice digitale pentru cetateni si firme. Pentru toate acestea este nevoie de comunicatii radio, adica fara fir, cu acoperire peste tot, la super-viteze, si o capacitate enorma – pentru o densitate imensa de utilizatori.

  • „Imi doresc ca in cel mult 5 ani toate marile orase din Romania sa se bucure de acoperire 5G si ANCOM face astazi primul pas catre aceasta noua revolutie industriala si transformarea digitala a economiei si societatii romanesti. Am putea fi, din nou, printre primele tari din UE care demareaza o astfel de licitatie, cu siguranta prima din regiunea de est, dupa cum in 2012 am fost autorii unei premiere est-europene in domeniul licitatiilor de spectru,” a declarat Adrian Dita, Presedintele ANCOM, in contextul lansarii acestei consultari.

Avand in vedere importanta resursei limitate de spectru disponibil, a impactului deciziei ce urmeaza a fi luata cu privire la viitorul utilizarii acestor benzi de frecvente si efectele asupra pietei de comunicatii electronice din Romania, ANCOM considera necesara consultarea tuturor partilor interesate in scopul asigurarii transparentei si impartialitatii in procesul decizional si a predictibilitatii masurilor adoptate.

Chestionarul publicat astazi pe site-ul Autoritatii, aici, urmareste sa obtina din partea actorilor din piata informatii privind gradul de interes pentru achizitionarea drepturilor si utilizarea acestor benzi, precum si perioada cand ar fi oportuna organizarea licitatiei. De asemenea, prin deschiderea acestui dialog cu cei interesati, Autoritatea urmareste sa clarifice o serie de aspecte tehnice si economice tinand de accesul in aceste benzi de frecvente, precum si elemente care ar putea influenta rezultatele, cum ar fi designul procedurii de selectie, benzile care se liciteaza impreuna, cantitatile optime de spectru care sa poata fi adjudecate de un singur operator si unele obligatii atasate licentelor.

Opiniile si intentiile exprimate cu ocazia acestei consultari vor servi la fundamentarea deciziei ce urmeaza a fi luata pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor disponibile in aceste benzi.

Sursa: HotNews.ro

Autor: Adrian Vasilache